Osakeyhtiö selkeytti taloudenhoitoa

Taloudenpidon selkeytyminen on kurikkalaisten Jari ja Merja Ilvessaaren mielestä maatilan yhtiöittämisen merkittävin anti.
Taloudenpidon selkeytyminen on kurikkalaisten Jari ja Merja Ilvessaaren mielestä maatilan yhtiöittämisen merkittävin anti.  Maitotila siirtyi heille sukupolvenvaihdoksella 15 vuotta sitten ja muutettiin osakeyhtiöksi 2015 vuoden valmistelun jälkeen. 
- Taloutta on helpompi hahmottaa, kun yrityksen varat ja yksityistalouden varat ovat erillään toisistaan, kertovat Ilvessaaret. 
- Ajatus yhtiöittämisestä lähti itämään ison navettainvestoinnin jälkeen. Verotettava tulo kasvoi huomattavasti ja verotus tuntui vievän niitä varoja, joita olisi tarvittu tilan kehittämiseen ja velkojen maksuun.
Selvitysvaiheessa ProAgrian asiantuntijan tekemät laskelmat osoittivat osakeyhtiömuodon mahdollistavan merkittävän verohyödyn. Tilan hyvä talous mahdollisti verosuunnittelun toteuttamisen yhtiön perustamisvaiheessa, ja näin saatiin yksityistalouteen kaivattuja varoja.
Yhtiön maksama tasavero poisti tarpeen tilinpäätösostoilta vuodenvaihteessa. Myös maakauppojen teko on mielekkäämpää, kun lainarahalla ostettu pelto ei enää heikennä maatilan nettovarallisuutta. 
- Silläkin on merkitystä, että velat eivät enää ole henkilökohtaisia.
Yhtiöittämisen jälkeen tilalla on toteutettu jo useita merkittäviä investointeja. Navetta laajennettiin kolmen robotin yksiköksi ja peltoalaa on lisätty. Tavoitteena maidontuotannossa on päästä kahden miljoonan litran vuosituotantoon.
 
Teksti: Olavi Kuja-Lipasti

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut