Hukkakauran torjunnassa tarkkailu on kaiken perusta

Kuvaaja: Antti Pasto

Hukkakaura on tehokkaasti lisääntyvänä rikkakasvina paikoin jo ongelma. Sen torjunnassa tarkkailu ja havainnointi ovat kaiken perusta. Torjuntatoimiin on parasta tarttua heti, kun ensimmäinen yksilö on havaittu.

Hukkakaura kilpailee varsinaisen viljelykasvin kanssa vedestä, ravinteista ja valosta, ja se lakoutuu herkästi. Siemenet säilyvät itämiskykyisinä jopa vuosia ja se voi itää 20 sentin syvyydestä. Yhdestä siemenestä voi kasvaa jopa viisi versoa ja jokainen verso tuottaa yli 100 siementä.

On suotavaa oppia tunnistamaan hukkakaura jo ennen sen röyhylle tuloa. Oras on kellertävän vihreä ja lehti kiertyy vasemmalle kuten kaurallakin. Hukkakaura kasvaa yleisimmin kylvörivien välissä, mikä helpottaa sen löytämistä.

Kasvustosta tunnistamista haittaa se, että hukkakauran alkukehitys on hidasta. Kasvustoja kannattaa tarkkailla erityisesti heinäkuun puolesta välistä heinäkuun loppupuolelle. Hukkakaura on heikkokortinen, joten se lakoutuu helposti. Tämän vuoksi sen löytäminen myöhemmin on hankalaa. Hukkakauran tunnistaa sen röyhystä, joka on laaja, pitkä ja hentohaarainen. Röyhy alkaa helposti roikkua tuleentumisen edistyessä.

Kitkentää ja niittoa

Ensimmäinen askel hukkakauran torjunnassa on havainnointi ja tarkkailu. On myös selvitettävä, mistä se on tullut lohkolle. Mahdollisia syitä ovat ostovilja, tulva, tarkastamaton kylvösiemen, yhteiset koneet, viljankuivaamot, linnut ja hirvieläimet.
Etenkin linjojen alustoja on hyvä tarkkailla, sillä sieltä löytyvät useimmiten ensimmäiset lintujen levittämät yksilöt. Kierre on katkaistava, jottei hukkakaura lisäänny entisestään lohkolla.

Kun hukkakaurayksilö havaitaan, ensimmäinen ja helpoin torjuntakeino on kitkentä. Hukkakaura kitketään juurineen säkkiin ja poltetaan – ei missään nimessä nakata ojan pientareelle. Mikäli hukkakaurayksilöitä on enemmän kuin muutama, kannattaa harkita muita toimenpiteitä kuin kitkentä.

Mekaanista torjuntaa ovat toistuvat niitot – noin kolme kertaa kasvukauden aikana ennen hukkakauran röyhylle tuloa. Hyvä torjuntakeino onkin laittaa mahdollisuuksien mukaan saastuneet lohkot nurmikierrolle. Viljatiloilla voi harkita viherlannoitusnurmea.
Kauraa ei missään nimessä viljellä saastuneilla lohkoilla. Hukkakaura on helpompi tunnistaa muun viljan joukosta ja kemiallinen torjunta onnistuu. Viljoissa suositaan lujakortisia lajikkeita – havainnointi ja kitkentä ovat mahdottomia lakoviljasta. Typpilannoitusta käytetään maltillisesti ja kasvunsääteet ovat avuksi viljan pystyssä pysymisen kannalta. Sertifioidun siemen käyttö on varminta tai siemenlisäys tehdään varmasti puhtaalta lohkolta.

Kemiallista torjuntaa

Kemiallista torjuntaa voi tehdä muille viljakasveille paitsi kauralle ja nurmen suojaviljalle. Hukkakauran torjunta-aineet ovat lehtivaikutteisia eli valikoivia ja ne ajetaan taimettuneelle hukkakauralle. Annos ei saa olla alin mahdollinen tehon varmistamiseksi.
Hukkakauran torjunta-aine kannattaa ajaa omana ruiskutuskertanaan. Ensin torjutaan leveälehtiset rikat ja laitetaan mahdollinen kasvunsääde, jonka jälkeen noin viikon kuluttua ajetaan hukkakaura-aine. Näin optimoidaan hukkakauran torjunta.

Tilakohtainen suunnitelma

Hukkakauran torjunta on aina tilakohtainen asia. Vaikka hukkakauran torjunnassa noudatetaan tiettyjä periaatteita, jokaiselle tilalle voidaan räätälöidä oma torjuntasuunnitelmansa.

Torjuntavaihtoehdoista voi keskustella esimerkiksi maaseutuasiamiehen tai ProAgrian kasviasiantuntijan kanssa.

Muista nämä hukkakauran torjunnassa!

 • Siemen säilyy itämiskykyisenä naudan ruoansulatuksen läpi.
 • Siemen on kevyt – voi lennähtää peittämättömästä viljakuormasta.
 • Maansiirrot voivat myös levittää siementä.
 • Kuivikeoljet on myös huomioitava.
 • Yhteiset koneet levittävät myös hukkakauraa – esimerkiksi puinti viimeisenä hukkakauralohkoilla.

Näyte tunnistettavaksi Eviraan

 • kokonainen kasvi juurineen paperipussiin joko kirjeenä tai pakettina
 • ”Kasvinäyte” tai ”Hukkakauramääritys”
 • osoite: EVIRA, Siementarkastusyksikkö, PL 111, 32201 Loimaa

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

 • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
  Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
 • Tilaa palvelu
  Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut