Elinkeinokalatalous

Ammattikalastaja on yrittäjä luonnon ehdoilla

Ammattikalastaja tuottaa kuluttajille kestävällä tavalla kalastettua kalaa elintarvikeketjun erikoistuotteeksi ja muun tuotannon raaka-aineeksi. Samalla kalastaja huolehtii vesiympäristöstä poistamalla kalan mukana ravinteita.  Selkämeren rannikko ja Säkylän Pyhäjärvi ovat aina olleet perinteisiä kala-aittoja. Lähiruoka on käsitteenä kirjattu nykyiseen hallitusohjelmaan, ja kalan kysyntä on tasaisessa kasvussa. 

Selkämeren rannikolla on yhteensä noin 280 ammattikalastajaa, joista päätoimisia I-ryhmän ammattikalastajia on enää 75 kappaletta. Kalastus on pääasiassa pienimuotoista rannikkokalastusta, jota harjoitetaan rysillä ja verkoilla, troolareita unohtamatta. Rannikkokalastuksen tärkeimmät saalislajit ovat silakka, lohi, siika ja ahven.

Säkylän Pyhäjärvellä toimii 60 ammattikalastajaa, joista 22 on päätoimisia I-ryhmän kalastajia. Ammattikalastajat ovat muodostaneet kolme perinteikästä nuottakuntaa. Samat kalastajat harjoittavat talvinuottauksen ohella myös rysäkalastusta ja ravustusta. Pyhäjärvellä rysiä on saman verran kuin Selkämerellä yhteensä. Tärkeimmät saalislajit ovat siika, muikku, ahven ja täplärapu.

Satakunnan Kalatalouskeskus palvelee ammattikalastajia heidän toimintansa kehittämisessä. Ammattikalastusta koskevissa asioissa voit kääntyä  Tero Ylikylän puoleen p. 0400-590 251, tero.ylikyla@proagria.fi

Kalastusopas pyydystää elämyksiä

Kalastusmatkailu on nuori, mutta kovassa nousussa oleva elinkeino Satakunnan alueella. Vetovoimaisimpia joki kohteita ovat Merikarvianjoki, Kokemäenjoen Nakkilan kosket, sekä Pomarkun Kynäsjoki, mutta kalastusopastoimintaa löydät myös merialueilta ja Säkylän Pyhäjärveltä. Tyypillisimpiä kalastusmuotoja ovat heittokalastus, perhokalastus ja vetouistelu. Saalislajit ovat lohikalapainotteisia: Kirjolohi, lohi, meritaimen ja siika mutta myös ahven ja hauki ovat kestosuosikkeja.

Kiinnostaako kalastusoppaaksi ryhtyminen tai yrityksesi kehittäminen? Kalastusopastoimintaa koskevissa asioissa saat neuvot Kimmo Puosilta, p. 0500 822181 kimmo.puosi@proagria.fi

Jaa

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa
    Maksa verkossa, suorita sähköisesti ja hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.
  • Ajanvaraus pilotoinnissa Etelä-Pohjanmaalla
    Ajanvaraus asiantuntijoillemme on tulevaisuudessa mahdollista tehdä digitaalisesti verkossa pilotoinnin jälkeen.