Ajankohtaista

Tiedote 17.12.2018

Satakunnan Kalatalouskeskus ja L-S Kalatalouskeskus yhdistyvät Länsi-Suomen Kalatalouskeskukseksi

Satakunnan Kalatalouskeskus ja L-S Kalatalouskeskus yhdistävät toimintansa uudeksi Länsi-Suomen Kalatalouskeskukseksi 1.1.2019 alkaen. Molempien keskusten työntekijät siirtyvät Länsi-Suomen Kalatalouskeskukseen.
 
Länsi-Suomen Kalatalouskeskuksen puheenjohtajana aloittaa ProAgria Länsi-Suomen toimitusjohtaja Timo Junnila ja toiminnanjohtajana Petri Rannikko. Hallituksen jäsenet ovat
Martti Aro, Markku Mäntyranta, Markku Suominen, Vesa Liukkonen, Juha Kääriä, Timo Erkkilä, Markku Ketonen, Tauno Kykylä, varajäseninä Marjo Aikko ja Juha Johtela.
 
Kalatalouskeskuksen toimitilat ja yhteystiedot pysyvät ennallaan, Porissa ProAgria Länsi-Suomen toimitiloissa osoitteessa Itsenäisyydenkatu 35 a, 28130 Pori ja Turussa osoitteessa Puutarhakatu 19 A, 20100 Turku.
 
Lisätietoa:
Timo Junnila, 0500 665 918, timo.junnila@proagria.fi
Petri Rannikko, 050 366 3950, petri.rannikko@silakka.info

 

20.6.2018
Muista kalastuslupa!

Kaikkien 18–64-vuotiaiden muuta kalastusta kuin pilkintää, mato-ongintaa tai silakan litkausta harjoittavien tulee maksaa kalastonhoitomaksu. Kalastonhoitomaksu ei oikeuta kalastamaan Ahvenanmaalla, vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla tai ELY-keskusten määräämillä kieltoalueilla. Kalastuskieltoalueet löydät osoitteesta Kalastusrajoitus.fi.

Kalastonhoitomaksun voi hankkia osoitteesta Eraluvat.fi, Metsähallituksen palvelunumerosta 020 69 2424, Metsähallituksen luontokeskuksesta tai R-kioskilta.
Lisätietoja Kalatalouden keskusliiton sivuilta.

---

4.4.2018

Sääntömääräinen kevätedustajakokous 19.4.2018 klo 18.00 alkaen Porin Suomalaisella Klubilla. Lisätiedot ja verkko-ilmoittautuminen täällä.
Voit ilmoittautua myös sähköpostitse info.lansi@proagria.fi tai puhelimitse 020 747 2550 (ark. 8-15.30).

 

20.3.2018

Kalastuslaki-esite on päivitetty ja saatavilla nyt myös sähköisenä pdf-muodossa:

suomeksi http://www.ahven.net/v2_tiedostot/514.pdf
ruotsiksi http://www.ahven.net/v2_tiedostot/542.pdf
englanniksi http://www.ahven.net/v2_tiedostot/555.pdf
venäjäksi http://www.ahven.net/v2_tiedostot/546.pdf

 

---

 

Avoin työpaikka

Etsimme asiantuntijaa kalatalouden ja vesialueiden hoidon neuvonta- ja kehittämistyöhön

 

Haemme kolmen hengen tiimiimme asiantuntijaa aluksi määräaikaiseen työsuhteeseen. Tehtäväsi sisältää mm. kalatalouden neuvontatehtäviä ja nuorisotyöhön painottuvaa hanketyötä. Tärkeimpiä asiakkaitamme ovat kalastusalueet ja osakaskunnat.
 
Saatat olla etsimämme henkilö, jos
Sinulla on tehtävään soveltuva koulutus tai luonnonvara-alan osaamista.
Sinulla on kalatalouden toimintaympäristön ja verkostojen tuntemusta.
Olet oma-aloitteinen ja kykenet itsenäiseen työskentelyyn.
Ymmärrät rakentavan vuorovaikutuksen merkityksen ja ilmaiset itseäsi sujuvasti niin suullisesti kuin paperillakin.
Hallitset sähköisten työvälineiden käytön.
 
Tarjoamme mielenkiintoisen työn, mahdollisuuden kehittää paikallistason kalataloutta ja valtakunnallisen organisaation tuen. Satakunnan Kalatalouskeskus on osa ProAgria Länsi-Suomi ry:tä ja Kalatalouden keskusliiton jäsenjärjestö. 
Laadi hakemuksen liitteeksi muutaman kappaleen teksti siitä, miksi haet tätä paikkaa ja millaisena näet kalatalouskentän lähitulevaisuuden.
Hakemukset palkkatoivomuksineen pyydämme lähettämään viimeistään 25.2.2018 mennessä sähköpostilla osoitteeseen: johanna.mottonen@proagria.fi. 
 
Lisätiedot: toiminnanjohtaja Johanna Möttönen, johanna.mottonen@proagria.fi, p. 0400-922 321 (tavoitettavissa maanantaisin).
 

Terveiset syysedustajakokouksesta

Satakunnan kalatalouskeskuksen syysedustajakokouksessa 20.11. jaettiin historiassaan viimeiset kalastusaluemitalit. Kalastusaluemitalit myöntää Kalatalouden Keskusliitto jäsenjärjestöjensä hakemuksesta. Kultaiset kalastusaluemitalit voidaan myöntää kalastusaluetyössä ansioituneesti ja pitkäaikaisesti toimineille henkilöille. Kaikki palkitut ovat olleet mukana kalastusalueensa keskeisissä hallintotehtävissä ja omalta osaltaan luotsanneet aluettaan varmalla otteella ja työtä pelkäämättä. 
 
Satakunnan alueelta palkittiin Merikarvian kalastusalueen hallituksessa koko kalastusalueiden olemassaolon toiminut Ari Uusimäki, joka on ollut puheenjohtajana vuodesta 2011 ja aktiivisesti kehittänyt kalastusaluetta sekä ottanut rohkeasti ja itseään säästelemättä kantaa kalastusalueella tapahtuviin päivän polttaviin asioihin. Lisäksi palkittiin Säkylän Pyhäjärven kalastusalueen pitkäaikainen isännöitsijä Markku Mäntyranta, joka on ollut mukana kehittämässä Säkylän Pyhäjärven kalastusalueen toimintaa hallituksen jäsenenä alueen perustamisesta alkaen. Markun diplomaattinen ja aktiivinen ote on ollut omiaan edistämään alueen kalatalouden kehittämistä.
 
Säkylän Pyhäjärven kalastusalueelta palkittiin myös hallituksen puheenjohtaja Matti Jaakkola, joka on toiminut hallituksessa vuodesta 2002 lähtien. Jaakkolan jämäkkä ja sanavalmis tyyli on nostanut Säkylän Pyhäjärven kalastusalueen maakunnalliseksi esimerkiksi kukoistavasta kalastusaluetoiminnasta. Onnea kaikille palkituille ja kiitos tekemästänne työstä!
 
Syysedustajistokokous 2017

Kuvassa vasemmalta lähtien: Matti Jaakkola, Säkylän Pyhäjärven kalastusalue, Markku Mäntyranta, Säkylän Pyhäjärven kalastusalue, Ari Uusimäki, Merikarvian Kalastusalue, Timo Junnila, toimitusjohtaja ProAgria Länsi-Suomi, Risto Vesa, järjestöjohtaja Kalatalouden Keskusliitto sekä Johanna Möttönen, toiminnanjohtaja Satakunnan Kalatalouskeskus.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kutsu syysedustajakokoukseen

Tervetuloa syysedustajakokoukseen ma 20.11.2017 klo 17:00 alkaen Ravintola Liisanpuistoon, Poriin. 

Lisätiedot: lue   kokouskutsu (pdf)
tai ilmoittaudu mukaan 17.11. mennessä   klikkaamalla tästä

 

Kalaoppia kouluihin

Satakunnan kalatalouskeskuksen sekä Maa- ja kotitalousnaisten yhteinen hanke, Kalaoppia kouluihin, on startannut hyvin Satakunnassa. Hanke tuo kalaoppia tutummaksi oppilaille käytännönläheisesti itse tehden, nähden ja kokien. Ei ole itsestään selvää, että tämän päivän lapset ja nuoret olisivat joskus kalastaneet. Osalla lapsista on myös vähäisesti luontokokemusta. 
 
Hankkeen puitteissa käydään kouluissa kertomassa kalojen biologiasta ja ekologiasta ja esitellään kalastusta ammattina ja harrastuksena. Lapset pääsevät käsittelemään kalaa ja jos mahdollista, valmistamaan kalaherkkuja.
 
Hankkeen järjestämää kalaoppia voi saada maksutta satakuntalaisiin kouluihin. Ohjelma räätälöidään ryhmän koon ja tarpeiden sekä kouluympäristön tarjoamien puitteiden mukaisesti jokaiselle koululle sopivaksi. 
 
Lue Marjo Aikon blogi "Missä sen sydän on" eräästä vierailusta koulussa.
Kuuntele Marjo Aikon ja Anna Karin haastattelu Radio Ramonan Ympäristökuulumiset-ohjelmassa (20.10.2017).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kuva: Anna Kari
 
Muista kalastuslupa!

Satunnaisille kalastajille on hyvä muistuttaa kalastonhoitomaksun maksamisesta. Kaikki muu kalastus paitsi onkiminen, pilkkiminen ja silakan litkaaminen, vaatii kaikilta 18-64 -vuotiailta kalastajilta maksun suorittamista. Maksu on 39 eur/kalenterivuosi, 12 eur/7 vrk kalastusjakso ja 5 eur/vrk. Sen voi maksaa Eräluvat.fi -verkkokaupassa, palvelunumerossa 020 69 2424 tai R-kioskilla. Muista ottaa kuitti kalastusliivin taskuun!

Lue lisää Kalatalouden Keskusliiton sivuilta.

 

 

Vältä vaara ja merkitse kalanpyydykset lipulla

Kalastuksen valvonta tiukentuu entisestään tänä kesänä. Väärin merkitystä pyydyksestä voi saada jopa sakot. Kalanpyydykset on merkittävä lipulla, jotta moottori- ja purjeveneilijät osaavat niitä varoa. Vesiliikennealueella lipun on oltava 20 cm leveä ja korkea lippu, joka on kiinnitettävä 1,2 metriä vedenpinnan yläpuolelle nousevaan salkoon. Pintapyydykset on merkittävä kahdella lipulla.

Jos pyydyksestä ei ole haittaa vesiliikenteelle, merkinnän voi tehdä vedenpinnasta mitattuna 15 cm korkeilla kohoilla tai lipuilla, joiden salko on 40 cm korkea. Pyydyksiin on merkittävä pyydyksen asettajan nimi yhteistietoineen sekä kalastusoikeuden osoittava merkki. 

Lue lisää merkinnöistä Kalatalouden Keskusliiton sivuilta.


Kuulumisia Lammaistenlahden emokalapyynnistä

Pyynti sujui hyvin pienestä pakkasen aiheuttamasta päänvaivasta huolimatta. Kalastajat aloittivat pyynnin rysillä 26.10. Marraskuun alku oli poikkeuksellisen kylmä ja rysät jouduttiin nostamaan ylös viikolla 44 jäätymisvaaran vuoksi. Tämän jälkeen pyyntiä jatkettiin verkoilla. Verkot olivat pyynnissä päivittäin sen ajan, kun kalastajat itse olivat paikalla. Emokalojen pyynti verkoilla onnistui hyvin, kun koentavälit pidettiin riittävän tiheinä ja verkon silmäkoko oli riittävän suuri. Kalat irrotettiin verkoista leikkaamalla verkko. Kaloissa oli erittäin vähän ulkoisia vaurioita.

Enemmistö pyydetyistä siioista oli koiraita ja eteenkin pyynnin loppuvaiheessa koiraiden osuus oli huomattava. Luonnonvarakeskuksen pyynnöstä 200 kpl vapautetuista kaloista merkittiin t-ankkurimerkillä.

Kalat selvisivät lypsystä hyvin, vain neljä kalaa kuoli lypsyn jälkeen. Harjavallan voimalaitoksen hautomon rakennustyöt ovat vielä kesken, mutta väliaikaisella ratkaisulla hautomo saatiin käyttöön ja mätiä lypsettyä yhteensä 115 litraa.

Kaikki sivusaaliina tulleet kalat vapautettiin välittömästi. Kaikki siiat vapautettiin sumputuksen/lypsyn jälkeen.

Emokalapyynti lopetettiin 21.11.2016.

Hanke on saanut avustusta kalastuksenhoitomaksuvaroista ja Varsinais-Suomen ELY-keskukselta.

Pyydetyt kalat:
Siika 601 kpl
Taimen 53 kpl
Lohi 1 kpl
Hauki 16 kpl
Ahven 5 kpl
Kirjolohi 11kpl
Kuha 43 kpl
Särkikalat 300 kpl

Kuva: Markku Saiha.
 

Kirjanpitopalvelumme

Kirjanpitolakia on uudistettu 1.1.2016 voimaan tulleella lainmuutoksella. Lainmuutoksen merkitys on, että osakaskunnat jatkossa ovat aina kirjanpitovelvollisia, liike- tai ammattitoiminnasta riippumatta.  Osakaskuntien tulee siis noudattaa kirjanpitolakia ja niiden on pidettävä kahdenkertaista kirjanpitoa tarkemmin laissa säädetyllä tavalla.

Meiltä Kalatalouskeskuksesta saatte kirjanpito- ja tilinpäätöspalvelun. Olemme muokanneet hinnoittelua sopivammaksi myös pienille osakaskunnille ottamalla käyttöön ”Mini”- ja ”Perus”-versiot palvelusta. Lisäksi hinta on edullisempi aiemmin tilattuna. Taulukon hintoihin lisätään alv. 24 %.

 

Terveiset syysedustajakokouksesta

Satakunnan kalatalouskeskuksen syysedustajakokouksessa 20.11. jaettiin historiassaan viimeiset kalastusaluemitalit. Kalastusaluemitalit myöntää Kalatalouden Keskusliitto jäsenjärjestöjensä hakemuksesta. Kultaiset kalastusaluemitalit voidaan myöntää kalastusaluetyössä ansioituneesti ja pitkäaikaisesti toimineille henkilöille. Kaikki palkitut ovat olleet mukana kalastusalueensa keskeisissä hallintotehtävissä ja omalta osaltaan luotsanneet aluettaan varmalla otteella ja työtä pelkäämättä. 

Jaa

Hanketoimijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.