Luonnonmukaisen naudanlihantuotannon hyvät käytännöt

Luonnonmukainen kotieläintuotanto on viime aikoina lisääntynyt erityisen voimakkaasti naudanlihantuotannon alalla. Varsinkin emolehmätilat ovat nähneet luonnonmukaisen tuotannon toiminnallisesti ja taloudellisesti hyvänä vaihtoehtona. Emolehmätiloilla luomutuotantoon siirtyminen on mahdollista tehdä suhteellisen vähäisillä muutoksilla eläinten ruokintaan ja hoitoon. Luomunautojen loppukasvatuspaikkojen määrä ei ole kuitenkaan kehittynyt vastaavasti. Tällä hetkellä loppukasvatuspaikkoja on huomattavasti vähemmän tarjolla kuin välitykseen tulevia luomupihvivasikoita. Vielä huonompi tilanne on maitorotuisten vasikoiden kohdalla, joista vain murto-osa lähtee ternivasikkana tai juoton jälkeen jatkokasvatukseen toiselle luomukotieläintilalle. Huomattava osa luomulaatuisista vasikoista päätyykin loppukasvatukseen tavanomaiseen tuotantoon.

Luomulihaketjun tavoitteena on, että tulevaisuudessa nykyistä suurempi määrä luomutiloille syntyneistä vasikoista kasvatetaan luomutuotantoon erikoistuneilla tiloilla. Toiminnan kehittämiseksi on nähty tärkeänä koota yhteen ohjeet, luonnonmukaisen naudanlihantuotannon hyvistä toimintatavoista, oppaaksi yrittäjälle.

Tämän oppaan tarkoituksena on antaa perustiedot luomunaudanlihantuotannosta ja sen hyvistä käytännöistä sekä siitä, mitä on otettava huomioon suunniteltaessa siirtymistä luomunaudanlihantuotantoon. Tavoitteena on vahvistaa luomutuotantotapaa, mutta myös antaa ohjeita muuhun eläinten hyvinvointiin ja kestävään tuotantomuotoon. Luomutuotantoehtojen lisäksi mukaan on otettu tärkeimpiä eläinsuojelumääräyksiä, täydentävien ehtojen kohtia ja muita ohjeita.

Luomunaudanlihantuotannon hyvät toimintatavat -oppaan rahoituksesta vastaa maa- ja metsätalousministeriö. 

Antoisia lukuhetkiä oppaan parissa!

 

Julkaisusarjassa on lisäksi ilmestynyt

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut