Energian hyötykävelyllä haetaan säästöjä

Kuluvasta vuodesta 2015 tulee tällä hetkellä ensimmäisenä mieleen erikoinen kylvöaika. Vielä kesäkuussa Varsinais-Suomessa on pelloilla kylvöjä tekemättä, kun usein jo huhtikuussa kylvöt ovat olleet pitkällä. Mahdollisesti jotkut ovat jo muuttaneet kylvösuunnitelmiaan ja vaihtaneet lajikkeita aikaisempiin. Osa saattaa jo jännittää, kuinka paljon kuivurissa kuluu öljyä ensi syksynä, jos syksyn säät eivät ole suotuisia.  Hankalien syksyjen jälkeen olen saanut usein yhteydenottoja hakeuunin kannattavuudesta tai kuivurien uusimistarpeesta.

Energiakävelyllä pohditaan investointeja

Usein yksittäistä investointia pohtiessa olemme  yhdessä viljelijän kanssa kiertäneet tilalla rakennuksia. Kannattavampi investointi voi löytyä yllättävästä paikasta, esimerkiksi  vaihtamalla sähkölämmityksestä ilmalämpöpumppuun. Tällaiset energiakävelyt ovat aiheeseen perehtyneen asiantuntijan kanssa useinkin erittäin hyödyllisiä.

Välillä kävelyn johtopäätös voi olla, että asiat ovat hyvin ja investoinneille ei löydy järkevää takaisinmaksuaikaa. Siitä, onko 10 vuotta sopiva takaisinmaksuaika voidaan yhdessä keskustella. Energiainvestoinnit on aina hyvä miettiä paikan päällä.

Kävelyllä saatetaan tehdä yllättäviä havaintoja

Ei ole yksiselitteistä, että maalämpö olisi edullisin lämmitysmuoto asuntoon. Välillä se on osoittautunut jopa kalleimmaksi vaihtoehdoksi. Joku ratkaisu toimii toiselle, toiselle taas ei. Esimerkiksi voidaan ottaa talo, jossa on työllistävä klapilämmitys ja harkinnassa on 20 000 euroa maksava maalämpö. Vaihtoehdoksi voidaan miettiä pelletin kustannuksia tai aurinkokeräimiä, joille kustannuksia voisi tulla tapauskohtaisesti vanhaa kattilaa ja varaajaa hyödyntämällä 5000 euroa. Välillä voidaan todeta, että hakelämpökeskuksen säädöt ovat pielessä ja teoreettisen 90 prosentin hyötysuhteen sijasta haketta poltetaan 60 prosentin hyötysuhteella. Kävelyllä voidaan huomata, että kuivuri oli tarkoitus eristää jo kolme vuotta sitten, mutta kiireen vuoksi se jäi.

Energiakävely kuuluu Neuvo 2020 -järjestelmän palveluihin

Käytännön kautta olemme huomanneet, että hyötykävely herättää monenlaisia ajatuksia ja voidaan saman tien päätellä yhdessä suunnittelmien toteuttamiskelpoisuutta. Uuden Neuvo 2020 -järjestelmän avulla hyväksytyn alan asiantuntijan palveluista (mukaan lukien matkakulut) yrittäjät maksavat vain vähennettävän arvonlisäveron verran.

Kysy lisää ja tilaa hyötykävely:

Jukka Kontulainen
energia-asiantuntija
ProAgria Länsi-Suomi
040 829 8135
jukka.kontulainen@proagria.fi
 

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa