Nyt on paras aika kerätä ja käyttää villiyrttejä

Nyt kun kylvöt on saatu pikkuhiljaa päätökseen, voi katseet suunnata ympäröivään kesäiseen luontoon. Kauneuden lisäksi kotipihasta löytyy vaikka minkälaista syötävää. Monesta siellä on vain rikkakasveja, mutta ennen kasvinsuojelutoimia voisi vaikka muutamaa maistaa, ihan vaan kokeeksi. Lomailevien lasten kanssa voi tehdä mukavan retken lähimaastoon ja poimia vaikkapa nokkoset lettuihin ja pitää pienet kestit.

Keräämisessä kannattaa muistaa, ettei käytöstä ole haittaa maanomistajalle, maankäytölle tai luonnolle. Jokamiehen oikeudet voi kerrata tästä.

Pihlajajuoma

  • Kerää nuoria kauniita taudittomia pihlajanlehtiä noin 5 l, puolikas ämpärillinen.
  • Voit sekoittaa joukkoon myös mustaviinimarjan lehtiä.
  • Kaada lehtien päälle noin 3-4 l kiehuvaa vettä sekä 25 g sitruunahappoa.
  • Anna maustua 1 vuorokausi.
  • Siivilöi ja lisää sokeria tarvittava määrä.
  • Laimenna vedellä tai kivennäisvedellä, jolloin juomasta saa juhlavamman.

Sopii kesäjuhlien tervetulomaljaksi.

 

Nokkonen lettutaikinassa

Kerää nuoria terveitä lehtiä, kuivaa tai käytä ryöpättynä esimerkiksi maustamassa lettutaikinaa. Puolen litran taikinaan voi kokeilla kuivattua nokkosta ½ dl -1 dl.

Kesä luonnonyrttien keruuseen on nyt parhaimmillaan ja aihe kiinnostaa mm. Villiyrttiviikkoa vietetään 1-7.6.2015.

Luonnonyrtteihin voi tutustua myös maa- ja kotitalousnaisten luonnonyrttineuvojien opastamana esim. 10 villiä vihannesta -kurssilla.

Hyviä vinkkejä luonnontuotteiden käyttöön löytyy Arktisten aromien nettisivuilta.

Ruokaohjeita, joissa monissa on käytetty luonnonyrtteja löytyy täältä.

Anna Kari
Asiantuntija, kotitaloudet, kampanjat
Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Länsi-Suomi
050 555 8440
anna.kari@maajakotitalousnaiset.fi

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa

  • Rahat riittämään!
    Helppoutta ja onnistumisia talouden, markkina-, ja tukiriskien hallintaan.