Kevätkiireitä odotellessa

Kevätkiireitä odotellessa

Varsinais-Suomen kevät antaa odottaa itseään. Kylvöt ovat alkaneet kummallisissa olosuhteissa. Maaliskuussa oli hieman liian kuivaa ja sadetta toivottiin tasaamaan kosteutta maassa. Sittenhän rupesi satamaan ja kunnolla. Nyt osa lohkoista on niin vedenkyllästämiä, että kuivumiseen menee vähintään viikko. Pellolle ei ole menemistä edes juolavehnää ruiskuttamaan, mikä taas tulee haittaamaan etenkin suorakylväjiä.

Huhtikuun viimeisellä viikolla saatiin kylvettyä osassa Varsinais-Suomea, mutta suurimmalla osalla on vielä kevätkylvöt aloittamatta. Syysviljat talvehtivat hyvin ja nurmet näyttävät saavan jopa vahvistusta hitaasta kasvurytmistä. Eläimiä on jo päästy laittamaan laitumille.

Kylvömuutoksia tulee tänä vuonna paljon. Kevätvehnäala vähenee sitä mukaan kun toukokuu etenee. Korvaavia kasveja mietitään ja uutta siementä hankitaan tilakohtaisesti. Osa lohkoista tulee jäämään kesannolle, luonnonhoitopelloksi tai riistapelloksi. Luultavasti jo suunnitellaan seuraavaa kasvukautta ja syysviljojen sekä syyrapsin kylvöjä.

Viimevuosien ääriolosuhteisiin taipuvan sään kanssa viljelijä joutuu jatkuvien valintojen ja päätösten kanssa yhä moninaisempien tilanteiden eteen ja tähän kun lisätään tukien suola päälle, niin soppa on valmis.

Satu Näykki
Kasvintuotannon asiantuntija
ProAgria Länsi-Suomi
043 8251225

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa