Hienojen hiehojen onnistunut alku

Laviini, Lumielma, Kismetti, Lennu ja Laulu herättivät hersyvän keskustelun Paneliassa, jossa kokoontui Satakunnan Hienot Hiehot -pienryhmä. Jokainen ryhmän jäsen kertoi viimeksi syntyneestä lehmävasikastaan sekä sen emästä ja isästä useammassakin polvessa. Näistä vasikoista odotetaan tulevan lempeäluonteisia, helppoja ja kestäviä lehmiä. 
 
Päivän teemana oli onnistunut alku, jossa oli tarkoitus käsitellä syntyvän vasikan olosuhteita, vasikan syntymän hetkeä, poikivan avustamista, ensimmäistä juottoa, letkutusta, elvytystä sekä poikineen hoitoa. Navetassa ihailtiin rauhallisia, puhtaita sekä mallikkaita eläimiä sukujuuria myöden. Nina sai kuin saikin näytettyä, miten lehmä kaadetaan köyden avulla.
 
Kun päästiin takaisin tupaan, mitattiin kolmesta ternimaidosta vasta-aineet kolostrometrillä. Ominaispainoon perustuva kolostrometri kertoo, milloin ternimaidon vasta-ainepitoisuus on riittävä ensimmäisellä juottokerralla. Mittarin tulkinta on helppoa, toimii samoin kuin liikennevalot. Vihreä saa ja kannattaa juottaa sekä pakastaakin maitoa. Keltainen ei niin hyvää, mutta käy kyllä paremman puutteessa. Punainen tulos tarkoittaa, että vasta-ainepitoisuus ei ole riittävä vastasyntyneelle vasikalle.
 
Yhtenä päivän vinkeistä oli rasvakynän käyttö hiehojen kiimojen tarkkailuun ryhmäkarsinassa. Keltaisella tai punaisella laitetaan väriä hiehon takapäähän selkään. Seurataan päivittäin värin säilymistä. Kun havaitaan kulumista, niin todennäköisesti hieho on ollut kiimassa ja lajitoveri on hypellyt sen selkään.
 
Pohdittaessa parannuskohteita nuorkarjaprosessissa nousivat esiin hiehojen poikimaikä, nuorkarjan ruokinta, kasvu sekä kuntoluokat. Karsintaa sekä lihasonnin käyttöä luvattiin lisätä, jotta lehmäksi kasvatettavia hiehoja ei tulisi niin paljon. 
 
Otathan yhteyttä kun haluat keskustella hiehojen ruokinnasta ja nuorkarjaprosessista!
 
Virva Hallivuori, p. 0400 953 623, virva.hallivuori@proagria.fi
Nina Nieminen, p. 050 60456, nina.nieminen@proagria.fi

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa