ProAgria Länsi-Suomen vuosikertomus 2017

24.05.2018
Viime syksynä Neuvo2020 -tilaneuvontajärjestelmän laajeneminen maatilan nykyaikaistamiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen osoitti heti tarpeellisuutensa. Palvelun avulla maatila voi selvittää asiantuntijan avulla toiminnan kehittämisen vaihtoehtoja ja miettiä kannattavuuden parantamista. Myös ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin, kasvinsuojeluun, luomuun ja uusiutuvaan energiaan liittyviä kysymyksiä ratkottiin vuonna 2017 selvästi edellistä vuotta enemmän.
 
Maataloustuotteiden hinnat olivat edelleen alhaiset, minkä vuoksi maatilojen kannattavuus jatkui heikkona. Tilanne näkyy selkeästi myös ProAgria Länsi-Suomen tärkeimmän asiakaskunnan, maatilayrittäjien, palveluiden kysynnässä. Heikko kannattavuus ilmenee myös vähäisinä investointeina. Varsinkin kotieläintuotannossa investointien nykyinen taso on liian alhainen, jotta tuotanto voisi säilyä nykyisellä tasolla.
 
Kuluneen vuoden aikana ProAgria Länsi-Suomen palveluja käytti kaikkiaan noin 4000 maatila- ja maaseutuyritystä, joista viidennes hyödynsi Neuvo2020 -palvelua.
 
ProAgria Länsi-Suomen toiminta-alueella maatalouden tuotantorakenne on kirjava. Se asettaa asiantuntijoiden osaamiselle monipuolisia vaatimuksia. Alueella tuotetaan yli puolet Suomen kananmunista, siipikarjanlihasta, sokerijuurikkaasta ja monista vihanneksista. Valtion tuen jatkuva väheneminen asettaa ison haasteensa toiminnan jatkuvalle tehostamiselle, sillä maatalouden kannattavuuskehitys ei mahdollista palveluiden hintojen nostamista.
 
Maaseudun kehittämishanketoiminta oli edellistä vuotta laajempaa. Hyödynnämme käytettävissä olevia rahoitusmahdollisuuksia alueemme maatalous- ja maaseutuyrittäjien eduksi. Viime vuonna esimerkiksi maatilojen pienryhmätoiminta antoi osallistujille tukea arkisen aherruksen tehostamiseen. ProAgria Länsi-Suomen varsinaisen toiminnan tuotot olivat viime vuonna 4,1 milj. €. Tuotot kasvoivat edellisestä vuodesta 5 % lähinnä hanketoiminnan lisääntymisestä johtuen. Kustannukset onnistuttiin pitämään edellisen vuoden tasolla. Valtion määrärahat toimintaan olivat 12 %, hankeavustusten 21 % ja asiakaslaskutuksen 65 %.
 
Tilikauden tulos parani yli 150.000 euroa edelliseen vuoteen, kun vuoden 2017 tulos oli 56.000 euroa ylijäämäinen (vuonna 2016 101.000 euroa alijäämäinen).
 
Lämmin kiitos viime vuodesta ProAgria Länsi-Suomen henkilöstölle, asiakkaille ja yhteistyökumppaneille.
 
4.4.2018 Porissa
Timo Junnila
toimitusjohtaja
ProAgria Länsi-Suomi
 

Vuosikertomus 2017

 

Avaintiedot 2017

Maatila-asiakkaita 3800
Maitotilapalvelujen asiakastiloja 370
Maaseutuyrityksiä asiakkaina 300
Tukihakemusten neuvontaa 770
Neuvo 2020 -palveluja 725
Viljelysuunnitelmia 690
Luomutilojen viljelysuunnitelmia 50
Maatilojen talouslaskelmia ja liiketoimintasuunnitelmia 200
Sukupolvenvaihdossuunnitelmia 150
Maatilan yhtiöittäminen 25
Tilipalvelujen asiakkaita 280
Kasvukauden aikaisia kasvustokäyntejä (asiakkaita) 120
Työterveyshuollon työolosuhdekäyntejä 150
Kannattavuuskirjanpitotiloja 125
Vesitalouden suunnitelmia 110
Rakennussuunnitelmia 115
Pienryhmissä osallistujia 335

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa
    Maksa verkossa, suorita sähköisesti ja hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.