Maatilan älykäs energiajärjestelmä -hanke etsii pilottikohteita

29.08.2018
 
Syksyn aikana käynnistyy Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueella hanke, jonka tavoitteena on toteuttaa maatilojen ja maaseudun pienyritysten käyttöön soveltuva energiatuotannon ja -käytön ohjausjärjestelmä. Hanke etsii pilottitikohteita järjestelmän kehittämiseen. Kohteelta edellytetään olemassa olevaa (tai piakkoin hankittavaa) aurinkosähköjärjestelmää ja mielellään myös aggregaattia sekä mahdollisimman monipuolisia sähkön käyttökohteita. 
 
Järjestelmällä ohjataan sähkön käyttöä 
Maatiloilla ja yrityksissä on yhä lisääntyvässä määrin mm. aurinkosähköjärjestelmiä, joiden tuotto olisi saatava tehokkaasti omaan käyttöön. Samalla tulisi välttää mahdollisuuksien mukaan taloudellisesti heikosti kannattavaa ulosmyyntiä. Tiloilla on myös paljon aggregaatteja. Niiden hetkellinen käyttö voi olla hyvinkin järkevää tilanteissa, joissa hetkellinen tehopiikki edellyttää isompaa liittymää, vaikka suurimman osan ajasta pärjättäisiin pienemmällä sulakekoolla. 
 
Jos sähkön ostohinta on sidottu pörssisähköön, korostuu sähkön käytön ohjaus entisestään. Korkean tariffin aikaan kulutusta kannattaa rajoittaa ja pyrkiä kohdentamaan kulutus matalan hinnan pörssisähköön. Korkean pörssihinnan hetkillä saattaa jopa agregaatin käynnistys olla taloudellisesti kannattavaa.  Ohjaus on myös tärkeää, mikäli sähköyhtiöt siirtyvät siirtomaksun osalta ”piikkiteho”-hinnoitteluun jolloin hetkelliset kulutushuiput kannattaa leikata pois. 
 
Järjestelmällä on tarkoitus ohjata sähkön käyttöä, ja soveltuvin osin siihen voidaan liittää myös lämpöenergiakomponentteja. Sen avulla on myös mahdollisuus käydä ”kauppaa” sähköyhtiön kanssa ja myydä yhtiölle kulutusjoustoa leikkaamaan pörssisähkön hintapiikkejä rajoittamalla omaa sähkön käyttöä. Lopullisena tavoitteena on siis sähkön käyttöä ohjaamalla saada kustannussäästöä.
 
 
Tiedustelut:
Manu Hollmén
bioenergia-asiantuntija
ProAgria Länsi-Suomi
0400 422658
manu.hollmen@proagria.fi
 
Itsenäisyydenkatu 35 A
28130 PORI
www.proagria.fi/lansi
 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.