Kasvutilannekatsaus 29.8.2017: Kasvustot valmistuvat hitaasti puintikuntoon

29.08.2017
Säiden lämpeneminen on nopeuttanut viljelykasvien kasvua ja kehitystä, mutta kasvukausi on edelleen 10-14 vuorokautta keskimääräisestä jäljessä suurimmassa osassa maata, paikoin myöhässä ollaan 3 viikkoa. Puintikausi käynnistyi kumina- ja nurminadan siemenviljelyksillä pari viikkoa sitten. Rukiin puinnit käynnistyivät ensimmäisenä Uudellamaalla elokuun puolivälissä.  Kevätviljojen puinnit ovat käynnistymässä laajemmin tämän ja ensi viikon aikana maan etelä- ja keskiosissa, mikäli säät pysyvät poutaisina. Tulevien viikkojen ajaksi toivotaan poutaista ja lämmintä säätä varmistamaan kasvustojen tuleentumista ja turvaamaan sadon laatua. 
 
Elokuussa sadetta on saatu tavanomaista runsaammin Itä-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Tuuli ja sade ovat paikoitellen lakoonnuttaneet viljoja, mikä lisää laatuongelmia ja punahomeriskiä. Sateet hidastivat myös toisen säilörehusadon korjuuta.  
Viljasadon korjuun ja säilönnän kaikki vaihtoehdot kannattaa punnita nyt tarkoin, sillä kasvustot ovat valmistumassa hitaasti puintikuntoon ja puintikosteudet ovat todennäköisesti jäämässä korkeiksi. Myöhään kylvetyt viljakasvustot, joiden valmistuminen tänä syksynä on epätodennäköistä tai se jäisi pitkälle lokakuuhun, kannattaa kotieläintiloilla korjata ajoissa kokoviljasäilörehuksi tai murskeviljaksi. Kasvintuotanto- ja kotieläintilojen välistä yhteistyötä kannattaa nyt myös haarukoida, jotta saadaan enemmän vaihtoehtoja viljasadon korjuuseen ja säilöntään. 
 

Kumina lähes korjattu, viljojen puinnit vasta käynnistyneet

 
Etelä-Suomen kuminaviljelmillä puinnit alkoivat pari viikkoa sitten, ja noin 70-80 % on ehditty korjata. Maan keskiosissa kuminan korjuu alkoi viime viikolla ja Pohjanmaalla ne ovat alkamassa tällä viikolla.  Kuminan kokonaissato arvioidaan keskimääräiseksi.  Etelä-Suomen nurminadan siemenviljelyksillä puinnit käynnistyivät viime viikolla ja 20 % alasta on puitu. Timotein puintien odotetaan alkavan viikon kuluessa. Muualla maassa siemennurmien puinnit käynnistyvät tällä viikolla.  
 
Rukiin puinnit käynnistyivät pari viikkoa sitten Uudellamaalla ja Etelä-Suomen rannikkoalueella viime viikolla. Uudellamaalla rukiista on puitu 40 %. Puintikosteudet ovat olleet 25-30 %. Muualla Etelä-Suomessa ja maan keskiosissa rukiin puinnit ovat käynnistymässä tämän ja ensi viikon aikana. Ensimmäisiä syysvehnäkasvustoja odotetaan päästävän puimaan tällä viikolla Etelä-Suomen rannikkoalueella sekä Uudellamaalla ja muualla maassa viikon kahden sisällä. 
 
Rukiista ja syysvehnästä odotetaan keskimääräistä satoa suurimmassa osassa maata, mikäli sato päästään korjaamaan hyvissä oloissa. Etelä-Suomen rannikkoalueella ja Pohjois-Savossa rukiin sato arvioidaan määrältään välttäväksi, mutta Uudellamaalla hyväksi.  Laadultaan tavanomaista heikommaksi sato arvioidaan Etelä-Karjalassa ja Keski-Suomessa. Syysvehnän sadon määrä ja laatu arvioidaan tavanomaiseksi koko maassa. Ainoastaan Etelä-Karjalassa syysvehnän laatu arvioidaan välttäväksi. 
 
Kevätviljojen puinnit ovat aivan alussa. Ne käynnistyivät elokuun puolivälissä Uudenmaan suotuisimmilla ohralohkoilla, jossa tällä hetkellä 40 % alasta on puitu, ja viime viikolla Etelä-Suomen rannikkoalueella, jossa 5 % alasta on saatu puitua. Puintikosteudet ovat olleet 20-25 %. Aikaisten monitahoisten ohrien puinti alkaa yleisimmin tämän ja ensi viikon aikana Pohjanmaata myöten. Myöhään, toukokuun lopulla kylvettyjen ohrien ennustetaan valmistuvan puintikuntoon Pohjanmaalla aikaisintaan syyskuun puolivälissä. Aikaisten kaurojen puinnin arvioidaan alkavan tällä viikolla Pohjanmaan rannikkoalueella ja viikon kuluessa Etelä-Suomessa. Maan keskiosissa kauran puinnin odotetaan alkavan vasta syyskuun puolivälin jälkeen. Pohjois-Suomessa kaurojen puinti on vaakalaudalla, sillä ennusteiden mukaan sato on valmistumassa puintikuntoon vasta lokakuussa. Aikaisin kylvettyjen kevätvehnän puintien odotetaan alkavan syyskuun puolivälissä Etelä-Suomessa ja syyskuun puolivälin jälkeen maan keskiosissa. Myöhään toukokuun puolivälin jälkeen kylvettyjen kevätvehnien valmistuminen puintikuntoon on epävarmaa koko maassa. 
 
Kevätviljojen sato arvioidaan normaaliksi tai normaalia paremmaksi edellyttäen, että sadonkorjuukausi on poutainen ja lämmin jatkuen lokakuulle asti. Kevätvehnäsato arvioidaan hyväksi Hämeessä ja Kymenlaaksossa, mutta vain välttäväksi Pohjanmaan rannikkoalueella. Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa, Keski-Suomessa ja Pohjanmaan rannikkoalueella kevätvehnän laatu arvioidaan välttäväksi. Kymenlaaksossa ohra- ja kaurasato arvioidaan erinomaiseksi, mutta Etelä-Savossa ohrakasvustojen sato arvioidaan välttäväksi. Kaurasato arvioidaan hyväksi Hämeessä ja Pohjois-Pohjanmaalla. 
 
Rypsin ja rapsin kehitys on ollut hidasta kesän viileydessä. On epävarmaa, ehtiikö myöhäisimpien kasvustojen sato valmistua syksyn kuluessa. Rypsikasvustojen satonäkymät vaihtelevat: Kymenlaaksossa sato arvioidaan hyväksi, mutta Etelä-Suomen rannikkoalueella, Keski-Suomessa ja Pohjanmaan rannikkoalueella välttäväksi. Sadon laatu vaihtelee välttävästä tyydyttävään. Rapsin sato arvioidaan tyydyttäväksi suurimmassa osassa maata, ainoastaan Pohjanmaan rannikkoalueella rapsisato on jäämässä tavanomaista pienemmäksi ja laadultaan heikommaksi. 
 
Härkäpavun sato arvioidaan tyydyttäväksi useimmilla alueilla. Ainoastaan Kymenlaaksossa ja Pohjanmaan rannikkoalueella sato arvioidaan välttäväksi.  
 

Puintien myöhästyminen pienentää syysviljelyalaa

 
Kevätviljojen puintien myöhästyminen on pienentämässä merkittävästi syysviljojen ja -öljykasvien kylvöaloja useimmilla alueilla. Ainoastaan Etelä-Pohjanmaalla on tehty syysöljykasvien kylvöt normaaliin tapaan. Etelä-Suomen rannikkoalueella aiotusta syysöljykasvialasta on kylvetty 80 %, Uudellamaalla 30 %. Rukiin kylvöt ovat Etelä-Pohjanmaalla pisimmällä, 25 % aiotusta alasta kylvetty. Muualla rukiin kylvöt eivät ole vielä alkaneet tai ovat aivan alussa. Syysvehnän kylvöjä on aloiteltu vasta Etelä-Karjalassa. 
 

Säilörehusato jäämässä tavanomaista pienemmäksi

 
Toisen säilörehusadon korjuu jatkuu vielä Kainuussa ja Lapissa. Kolmas säilörehusato arvioidaan korjattavan 20-30 %:lla Itä-Suomen tiloista, muualla kolmannen säilörehusadon korjuu on vähäisempää. Kesän viileydestä johtuen säilörehusadon kokonaismäärä on jäämässä 75-80 prosenttiin keskimääräisestä kokonaissadosta. Ainoastaan Pohjois-Savossa ja Etelä-Pohjanmaalla säilörehusato arvioidaan keskimääräiseksi tai hieman keskimääräistä paremmaksi. Säilörehun laatu arvioidaan tyydyttäväksi.  
 
Laitumien kunto vaihtelee tiloittain. Runsassateisilla alueilla laitumet ovat kärsineet liiallisesta märkyydestä ja tallausvaurioista. Tallausvaurioiden vähentämiseksi lehmiä on ruokittu sisällä parsinavetoissa. Vähäsateisimmilla alueilla laitumet ovat olleet hyvässä kasvussa elokuun lämpimien öiden ansiosta.  
 

Siemenperunan nosto alkanut

 
Pitkään jatkunut viileys hidasti perunan kasvua ja kehitystä, eikä säiden lämpeneminen elokuussa ehtinyt korjata tilannetta. Kasvustojen kunto ja kehitysvaihe vaihtelevat suuresti tilalta toiselle. Ruttopaine on ollut kova, ja ruttoa ei ole täysin pystytty pitämään kurissa ruiskutusvälien venyessä vähänkin pidemmäksi. Viileä sää on kuitenkin hidastanut ruton leviämistä kasvustoissa. 
 
Aikaisimmat perunalajikkeet ovat alkaneet tuleentua. Siemenperunan nostot ovat jo alkaneet hyvissä olosuhteissa Etelä-Karjalassa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Satonäkymät ovat tyydyttävät, Etelä-Karjassa ja Pohjois-Pohjanmaalla hyvät. Tärkkelysperunan korjuu alkaa ensi viikolla perunan vastaanoton käynnistyessä. Varastoperunakasvustoissa kasvu on vielä kesken. Mikäli yöpakkaset eivät keskeytä kasvua ennenaikaisesti, on varastoperunan sadosta odotettavissa tyydyttävä. Etelä-Pohjanmaalla sunnuntain ja maanantain välisenä yönä halla vioitti perunakasvustoja kylmimmillä alueilla. Pohjanmaan rannikkoalueella ja Pohjois-Pohjanmaalla varastoperunan laatu arvioidaan hyväksi. 
 
Sokerijuurikkaan satonäkymät ovat normaalit lukuun ottamatta Etelä-Suomen rannikkoaluetta, jossa sadon arvioidaan jäävän tavanomaista pienemmäksi. 
 

Vadelmakausi jatkuu

 
Avomaan vadelman satokausi pääsi vauhtiin vasta elokuun puolivälin jälkeen. Satoa valmistuukin nyt selvästi normaalin vuoden vastaavaa ajankohtaa runsaammin. Kausihuoneissa viljeltyjen vadelmien juhannuksena alkanut satokausi jatkuu yhä.  Pitkästä kukintajaksosta johtuen vadelman satokaudesta odotetaan pitkää, syyskuulle ulottuvaa, mikäli säät vain suosivat marjojen kypsymistä. Vadelman viljelijät toivovat lämpimiä ja ennen kaikkea kuivia poutasäitä, jolloin kypsyminen vauhdittuisi ja marjojen pilaantumisriski olisi pienempi. Myöhäisestä satokaudesta johtuen avomaan vadelman sadon arvioidaan kuitenkin jäävän keskinkertaiseksi. 
Ensimmäiset kesäomenat ovat kypsyneet. Kesäomenien sato arvioidaan välttäväksi. Omenan päätuotantoalueella Ahvenanmaalla syys- ja talviomenoiden satonäkymät arvioidaan hyviksi kastelluissa kasvustoissa. 
 
Vihannesten kasvu ja sadon valmistuminen nopeutuivat elokuun aikana sään hieman lämmettyä. Kasvun nopeutuminen sotki kaalien ja salaattien sadonajoituksen aiheuttaen lyhytaikaisen ruuhkan markkinoilla, joka on nyt jo poistunut sään viilennyttyä. Tuorevihannesten valikoima on nyt laajimmillaan. Valmistuneen vihannessadon määrä ja laatu on ollut hyvä.  Varastovihannesten kasvu on edelleen kaksi viikkoa jäljessä ja on siten kesken, joten tulevien viikkojen sääoloilla on ratkaiseva vaikutus sadon määrään ja laatuun. 
 
 
Katsaus on laadittu ProAgria Keskusten antamien tietojen pohjalta. Lisätietoja antavat Terhi Taulavuori  puh. 020 747 2475 ja peltoviljelyn osalta Sari Peltonen puh. 020 747 2477.
Lisätietoja maakunnallisesta tilanteesta myös paikallisilta ProAgria Keskuksilta. 
ProAgria Etelä-Pohjanmaa, Henri Honkala, puh. 040 827 7100, nurmet Sari Vallinhovi puh. 0400 764 217, puutarha Arja Raatikainen puh. 044 080 4005 
ProAgria Etelä-Savo, Matti Ikonen puh. 0400 624 956, Timo Piispa puh. 040 702 4813, Anna-Maria Kokkonen puh. 043 825 5371, puutarha Mirja Tiihonen puh. 0400 638 138
ProAgria Etelä-Suomi
Etelä-Karjala, Eino Heinola 0400 358 668, Asko Laapas (erityisesti nurmiasiat) 040 721 9991
Kanta-Häme, Vesa Koivula 040 709 2450, Kaija Hinkkanen (erityisesti luomu) 040 709 2475
Kymenlaakso, Mikko Kemppi 040 709 2489, Elina Valkeinen 040 709 2490
Pirkanmaa, Ritva Tolppa 0400 163 753, Sari Hiltunen (erityisesti luomu) 050 561 8369, Katri Myry 050 518 4611
Päijät-Häme, Jukka Miettinen 0400 355 551, Olli Suntiola 040 769 7009
Uusimaa, Vilma Kuosmanen 040 742 4729, Kalle Laine 0400 898 663
Erikoiskasvit, (avomaanvihannekset) Marja Kallela puh. 040 513 3118
ProAgria Finska Hushållningssälsskapet (FHS), Peter Fritzén, puh. 0400 688 507, puutarha Fredrik Björklund, puh. 050 593 4350
ProAgria Kainuu, Maarit Partanen, puh.0400 282 092
ProAgria Keski-Pohjanmaa, Jari Tikkanen puh. 0400 162 147, Sirkku Koskela puh. 0400 137 124, nurmet Sari Harju 040 523 4114  
ProAgria Keski-Suomi, Vesa Laitinen, puh. 020 747 3321, nurmet Juhani Peltola puh. 040 586 0042, puutarha Marjo Marttinen, puh. 020 747 3322
ProAgria Lappi, Harri Salow, puh. 040 553 0817  
ProAgria Länsi-Suomi, Pasi Nummela, puh. 0400 970 913 (Satakunta), Ilpo Hartikainen, puh. 050 569 6881 (Varsinais-Suomi), nurmet Anu Ellä puh. 040 180 1260 ja Jarkko Storberg puh. 0400 849 992, Marja Tuononen puh. 040 5919 489 (puutarhakasvit)
ProAgria Nylands Svenska Lantbrukssällskap (NSL), Jan Grönholm, puh. 0400 860 639, Patrik Erlund, puh. 0400 860 630
ProAgria Oulu, Leila Laine puh. 045 6578 718, Risto Jokela, puh. 0400 285 294, nurmet Olli Valtonen puh. 040 735 5519, kasvinsuojelu Juha Sohlo, puh.  0400-585506, puutarha Kirsti Voho, puh. 0400 387 406
ProAgria Pohjois-Karjala, Kaisa Matilainen (Joensuun seutu), puh. 040 301 2423, Heidi Nevalainen (Pielisen Karjala) puh. 040 301 2428, puutarha Päivi Turunen, puh. 040 301 2452
ProAgria Pohjois-Savo, Anu Rossi, puh. 040 179 5001, Kirsi Tuovinen, puh. 0400 867 400, puutarha ja peruna Heikki Inkeroinen, puh. 0400 375 584
ProAgria Ålands Hushållningssällskap, Joachim Regårdh, puh. 0457 526 7303, puutarha Pernilla Gabrielsson, puh. 0457 382 3070
ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap (ÖSL), Jan-Erik Back, puh. 050 4417 511, puutarha Kaisa Haga, puh. 050 911 5920
 
Seuraavan tiedotteen julkaisemme tiistaina 19.9. 
 
 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.